كندانسور یكی از چهار قسمت اصلی و مهم دستگاههای تبرید میباشد كه گاز داغ خروجی از كمپرسور وارد آن میشود و بعلت از دست دادن گرمای خود به مایع تبدیل میشود. این گرما را میتوان به آب درون لوله و یا هوای جریان یافته در اطراف لوله حامل ماده مبرد پس بدهد.
كندانسورها به سه نوع تقسیم میشوند :
۱- كندانسور هوایی
۲- كندانسور آبی
۳- كندانسور تبخیری
۱-۳-۱ كندانسور هوایی
جريان هوا در اين نوع ممكن است طبيعي يا به وسيله فن صورت گيرد اگر جريان طبيعي باشد مقدار هوا كم و سطح تقطير زياد است كه اين نوع به دليل ظرفيت كم فقط در كاربردهاي كوچك و يخچالهاي خانگي استفاده ميشود.
کندانسورهای هوایی یخچال معمولا صفحه ای هستند ولی نوع لوله ای پره دار آن هم وجود دارد که در آن فاصله بین لوله ها را زیادتر میکنند تا مقاومت در برابر جریان را کاهش دهند که این عمل باعث می شود که کندانسور کمتر کثیف گردد. کندانسور هوایی با جریان اجباری را می توان به دو گروه تقسیم کرد :
۱) نصب شده روی شاسی
۲) کندانسورهایی که دور از کمپرسور نصب میشوند.
کندانسورهای نصب شده روی شاسی کندانسورهایی هستند که با کمپرسور و محرک آن بر روی شاسی مشترکی نصب شده و جزء مکمل واحد تقطیر شونده با هوا هستند.
کندانسور نصب شده در دور از کمپرسور معمولا بطور جداگانه و با فاصله از کمپرسور نصب می شوند و می توان آنرا در داخل یا خارج فضا قرار داد ولی اگر در داخل نصب شوند باید برای تهویه هوای مورد نیاز کندانسور فکری بشود برای همین هم فقط کندانسورهای کوچک در داخل فضا قرار می گیرند.
در مورد کندانسورهای واقع در فضای باز باید به محل نصب آن دقت شود تا در تابستان هوای گرم کار فن را مختل نکند که اگر امکان پذیر نباشد باید از منحرف کنندههای باد در خروجی کندانسور استفاده شود.
مقدار و سرعت هوا در کندانسور :
در هر کندانسور هوایی برای اینکه در محدوه های مشخص سرعت هوا بحرانی رابطه معینی بین اندازه کندانسور و مقدار هوای عبوری از آن وجود دارد. بهترین حالت طراحی داشتن حداقل سرعت هوا که در آن جریان آشفته است و ضریب انتفال حرارت بالایی دارد می باشدزیرا افزایش سرعت باعث افت فشار اضافیدر كندانسور و افزايش بي مورد قدرت فن ميشود.
سرعت هوا از رابطه زير محاسبه ميشود:
(۲-۱)
هوا سرعت=(هوا مقدار)/(کندانسور سطح مساحت)
انتخاب كندانسور هوا :
ظرفيت كندانسور هوايي در شرايط مختلف بر حسب Kw داده ميشود با معلوم بودن U و A ظرفيت كندانسور را از اختلاف درجه حرارت متوسط بين هوا و مبرد تقطير شونده مشخصي ميشود در عين حال مقدار هواي عبوري در كندانسور با جريان اجباري معلوم است و در نتيجه دماي متوسط هوا تنها به دماي خشك هواي ورودي و بار كندانسور بستگي دارد در كاربردهاي تبريد اختلاف دمايي كه دماي تقطير بين ۴۳ تا ۴۹ درجه توليد كند معمولا اقتصاديترين اندازه كندانسور را ميدهد بنابراين در انتخاب كندانسور ، اختلاف دماي طراحي و در نتيجه اندازه كندانسور به دماي خشك هوا خارج بستگي دارد و با افزايش آن اندازه كندانسور بزرگتر ميشود.
۱-۳-۲ كندانسور آبی
اين سيستمها به دو نوع دفع آب و یا با گردش مجدد آب تقسيم مي شَوند در سيستم دفع آب معمولا آب خنك كن از آب شهر تامين ميشود و پس از عبور از كندانسور به فاضلاب برميگردد . در حالي كه در نوع دوم آب خروجي به برج خنككن رفته بعد از خنك شدن مجددا به كندانسور بر ميگردد. به طور كلي در سيستم دفع آب موازنه اقتصادي بين هزينههاي آب و ظرفيت به اين ترتيب است كه دبي آب 0.025 ليتر بر ثانيه بازاي هر Kw ظرفيت تبريد ميباشد.
كندانسور آبي بر سه دسته تقسيمبندي ميشوند :
كندانسور دو لولهاي
كندانسور پوسته و كويل
كندانسور پوسته و لوله
همانطوري كه از اسم كنداسورهاي دو لولهاي پيداست اين كندانسورها از دو لوله كه يكي در داخل ديگري قرار دارد تشكيل ميشود در اين نوع آب از لوله داخلي و مبرد در خلاف جهت آن از فضاي بين لوله داخلي و خارجي جريان مييابد به اين ترتيب مبرد خنك ميشود.
غير همسو بودن جريان باعث افزايش اختلاف دماي متوسط ميشود و شدت انتقال حرارت را افزايش مييابد.
كندانسور پوسته و كويل از يك يا چند كويل لولهاي يا لوله پرهدار كه در داخل پوسته فولادي قرار گرفتهاند ساخته شده در اين نوع آب از داخل كويل جريان مييابد و بخار مبرد داغ از بالا وارد پوسته ميشود و در گذر از اطراف كويلها تقطير ميشوند و مبرد مايع در انتهاي پوسته جمع ميگردد.
كندانسور پوسته و لوله از تعدادي لوله مستقيم و موازي هم كه به وسيله صفحه لولهها در محل خود نگهداشته ميشوند و داخل پوسته فولادي استوانهاي شكلي قرار ميگيرند تشكيل شده.
۱-۳-۲-۱ انتخاب كندانسورهاي آبي :
براي انتخاب كندانسور بايد اطلاعات زير را داشته باشيم :
۱) توان كلي
۲) درجه حرارت اواپراتور
۳) درجه حرارت تقطير
۴) درجه حرارت ورودي و خروجي آب
۵) نوع آب يا ضريب رسوب
حال با معلوم بودن اين اطلاعات به ترتيب زير عمل ميكنيم :
۱- توان تصحيح شده كه با ضرب كردن توان واقعي در يك ضريب بدست ميآيد، را مييابيم.
۲- افزايش دماي آب و دبي را بر حسب ليتر بر ثانيه بر كيلووات تعيين ميكنيم.
۳- اختلاف بين درجه حرارت تقطير ، ورودي و خروجي آب را تعيين ميكنيم.
۴- بر اساس ظرفيت تصحيح شده بن يك قطر پوسته كندانسور را انتخاب و با معلوم شدن تعداد لولههاي هر گذر دبي هر لوله را مييابيم .
۵- ضريب رسوب را انتخاب ميكنيم كه معمولا 0.0005 است
۶- با توجه به دبي و ضريب رسوب شدت انتقال حرارت را تعيين ميكنيم .
۷- با استفاده از فرمول زير سطح انتقال حرارت را محاسبه ميكنيم :
(۱ـ۳)
حرارت انتقال سطح=q/(U × 〖∆T〗_LMTD )
۸- با مراجعه به جداول کندانسوری را که حداقل سطح لازم را داشته باشد ، انتخاب می کنیم .
۳-۳-۱ كندانسور تبخیری
یک کندانسور تبخیری در اصل ترکیبی از کندانسور آبی و برج خنک کن است در این نوع هم از آب و هم از هوا استفاده می شود وآب از تشتک پایینی کندانسور به نازلهای آن پمپ شده و بعد از پاشیده شدن بر روی کویل کندانسور به تشتک می ریزد . هوا نیز به وسیله دمنده ایکه در بالای کندانسور قرار گرفته از پایین کندانسور مکیده شده و از بالای آن خارج می شود.
لینک منبع :
کندانسورها(Condenser)